Odlazak u Njemačku. Što je važno?

Gast (1)

http://piqs.de/fotos/147065.html

Za Hrvate i Hrvatice na njemačkom tržištu rada je pristup ograničen do 30.06.2015. Smatra se da će se taj rok još produžiti za dvije do tri godine. Ako se radi o deficitarnim zanimanjima (medicina, IT-sektor, električari itd ), sezonskom radu, sektoru zabave, onda je ipak moguće radit i živjeti u njemačkoj. Dodatno se može ovisno o regijama( prvenstveno na jugu Njemačke) i individualno naći posao ako poslodavac dokaže da na njegovom domaćem tržištu nema radne snage sa potrebnom kvalifikacijom. Postoje isto mogućnosti  kao obrtnici da poslujete tamo.

Hrvatima, kao građanima Europske unije, za useljenje u Njemačku ne trebaju vize. Naravno važno je imati osobnu iskaznicu ili putovnicu sa sobom.

Trajno iseljenje ili privremeni boravak?

Ako želite trajno iseliti onda ne zadržavate osobnu iskaznicu. Za trajno iseljene morate podnijeti zahtjev za odjavu prebivališta u nadležnoj policijskoj upravi PU ili policijskoj postaji PP.

Za to vam je potrebno:

  • osobna iskaznica
  • Potvrda o adresi stanovanja u Njemačkoj (Meldebestätigung)
  • popunjeni obrazac odjave prebivališta (obrazac br.1)
  • ako se odjavljuje dijete, potrebno je priložiti izvod djeteta iz matice rođenih i rješenje o pravomoćnom razvodu braka ako su roditelji razvedeni

Putovnicu ne trebate odmah mijenjati nego se zadržava do isteka. U slučaju trajnog iseljenja ne gubite nikakva prava u Hrvatskoj, jer se kao hrvatski državljanin uvijek možete vratiti i opet prijaviti.

Privremeni boravak

Ako ostajete privremeno, onda uzmite u obzir da vam putovnica ne istekne za vrijeme boravka u inozemstvu.S time štedite živce i cipele.

Važno je ponijeti originalne dokumente, ali i ovjereni prijevod rodnoga lista, dokumenti o maturi,diplomi i zdravstvenom osiguranju. Svi dokumenti mogu se ovjeriti u Konzulatu SR Njemačke u Zagrebu.

U Njemačkoj 

Sedam dana nakon nalaženja smještaja gdje će te stanovati (hotel ne pada u to), morate se prijaviti u prijavnoj postaji (Einwohnermeldeamt).

Za to vam je potrebno:

  • putovnica/ osobna izkaznica
  • ugovor stana
  • obrazac koji dobivate u postaji za prijavu

Poslije toga dobiva se prijava u matični ured (Anmeldebestätigung). S tom prijavom možete otvoriti račun u banci ili priključiti telefon itd Od općine (Rathaus) će te poštom dobiti osobni identifikacijski( Steuernummer) broj pod kojim se vodite oko rješavanja drugih birokratskih postupaka i karticu sa brojem mirovinskog osiguranja. (Sozialversicherungsnummer = Rentenversicherungsnummer). Ta dva broja potrebna su za registraciju zaposlenja kod poslodavca. Za prijavu za zdravstveno osiguranje su vam oni također važni.

Dozvola za rad

Za dobivanja radne dozvole potrebno je:

  • Kontakt poslodavaca sa lokalnim uredom za rad
  • Poštom stiže zahtjev za radnu dozvolu koji se ispunjava zajedno sa poslodavcem
  • Opis radnog mjesta koji ispunjava poslodavac.
  • Original zahtjev za radnu dozvolu mora sadržavati potpise poslodavca i vaše
  • Kopija osobne iskaznice/ putovnice
  • kopija vaše prijave iz općine u kojoj ćete boraviti
  • Obrazloženje poslodavca zašto baš vas zapošljava
  • Kopija ugovora o radu
  • Uz dokumente možete priložiti i potvrde o školskoj spremi i dokaze o vašem radnom iskustvu
  • Formulari se šalju jednom od glavnih ureda za rad koji je određen za izdavanje radnih dozvola. Izrada dozvole traje četiri tjedna i ne naplaćuje se.
  • Vaš status dozvole možete saznati poslije 4 tjedna (otprilike). Nazovite na telefonski broj 00492287132000 i onda kad uspostavite vezu potvrdite tipku <2>.
  • Kad dobijete dozvolu onda odmah možete početi raditi
  • Za zdravstveno osiguranje u Njemačkoj morate vaše osiguranje u Hrvatskoj odjaviti i kopiju potvrde ponijeti sa sobom. Možete odabrati kojoj ustanovi zdravstva (Gesundheitskasse) se želite priključiti  i onda se vi (ili poslodavac) prijavite sa svojim brojom mirovinskog osiguranja.

Ako imate kvalifikacije u jednoj struci koja vam se ne pokriva sa radnim iskustvom, onda morate dokazati radno iskustvo u toj drugoj struci. Iskustvo rada u deficitarnim zanimanjima koja se u Njemačkoj traže, povisiti će vaše šanse za dobivanje radne dozvole. Tada trebate priložiti potvrde od bivših poslodavaca da imate radni staž u toj drugoj struci. U njima se potvrđuje u kojem razdoblju ste radili . Radna knjižica sa imenima poslodavaca vam nije dovoljna. Potvrde od bivših poslodavaca moraju biti prevedene na njemačkom jeziku. Stoga, uz standardne formulare koji se šalju za dobivanje radne dozvole, obavezno priložite kopije potvrda bivših poslodavaca na hrvatskom jeziku i kopiju prijevoda na njemačkom. Kopije ne moraju biti ovjerene kod bilježnika.

.